Diferența dintre credit și leasing auto

Compară cele două instrumente financiare pentru a afla care ți se potrivește

Atât creditul auto cât și leasingul auto presupun plata mașinii achiziționate în rate lunare. Creditul auto permite ca mașina să fie trecută direct pe numele clientului, spre deosebire de leasing care impune ca proprietarul în acte să fie firma care finanțează (până la finalizarea contractului). 

Leasingul este asemenea unui contract de închiriere, dar pe termen lung. Asta înseamnă că, de cele mai multe ori, costurile reparațiilor necesare datorită uzurii sunt suportate de către finanțator - dar acest lucru depinde de instituția care a finanțat bunul. La sfârșitul perioadei de leasing, finanțatorul va permite clientului să aleagă una dintre următoarele opțiuni:

1. Clientul achită orice diferență rămasă și devine proprietarul mașinii inclusiv în acte, iar contractul de leasing se consideră finalizat;
2. Clientul nu achită diferența rămasă de plată iar bunul revine la finanțator.


De ce întoarcerea mașinii la finanțator la finalul perioadei de leasing este uneori o alegere excelentă?

Pe scurt, clientul poate să compare înainte de plata ultimei tranșe de bani dacă acea sumă este mai mică sau mai mare decât valoarea mașinii în acel moment. Dacă ultima tranșă de plată către finanțator este mai mică decât valoarea bunului, atunci clientul poate deveni proprietar și ori poate vinde mașina pe piața second-hand, ori poate continua utilizarea acesteia. În cazul contrar în care ultima tranșă de plată este mai mare decât valoarea reziduală a mașinii, este recomandată opțiunea returnării mașinii către instituția financiară.

În plus, vă amintim că leasing-ul este, în esență, un contract de închiriere pe termen lung. Astfel, după o perioadă prestabilită, clientul poate opta pentru o nouă mașină iar ratele vor rămâne, de obicei, similare - iar contractul va fi prelungit pentru o perioadă predeterminată. Astfel poți conduce o mașină nouă tot timpul, plătind lunar asemenea unei inchirieri (doar că la un preț mai avantajos dat fiind termenul lung)./Credit autoLeasing auto
ProprietarClientulFirma de leasing, de la începutul contractului și până la finalizarea acestuia
Rambursare anticipatăPosibilă în orice momentPosibilă după 12 luni de la inițierea contractului de leasing

Solicită gratuit un consultant Smart Leasing

Finanțează mașina visurilor tale cu o dobândă de invidiat

Leasing auto rulate